SERIEN OM GUNNARSTRANDA

Politiførstebetjent Gunnarstranda jobber ved Volds- og sedelighetsseksjonen i Oslo Politidistrikt. Han er 54 år gammel. Hans kollega Frank Frølich arbeider ved samme sted. De to har samarbeidet med kriminalsaker gjennom i alt sju romaner skrevet av Kjell Ola Dahl.

* Dødens investeringer utgitt første gang i 1993

* En liten gyllen ring utgitt første gang i 2000

* Mannen i vinduet utgitt første gang i 2001

* Lille Tambur utgitt første gang i 2003

* Den fjerde raneren utgitt første gang i 2005

* Svart engel utgitt første gang i 2007

* Kvinnen i plast utgitt første gang i 2010

* Isbaderen utgitt første gang i 2011
1. Dødens investeringer

doedens
Den første boken om Gunnarstranda og Frølich heter Dødens investeringer. Boken ble gitt ut første gang i 1993. den er siden kommet ut i mange opplag. Boken innledet en bølge av politiromaner i Norge.


En tilfeldig kjærlighetsnatt. To personer som passerer hverandre i et portrom på Grünerløkka. En telefon som ringer og ringer uten at noen svarer …

En av naboene til den unge kvinnen undersøker hvorfor hun ikke tar telefonen, og de to etterforskerne Gunnarstranda og Frølich har med ett fått en alvorlig drapssak i hendene.

Hva er årsaken til forbrytelsen? Et ganske trivielt sjalusimotiv? Konflikter i naboskapet eller på jobben? Eller noe helt annet? Ingenting er så enkelt som det ser ut til, og saken har mange mørke forgreninger …

Romanen er en ytterst dreven krimdebut, som introduserer politietterforskerne Gunnarstranda og Frølich. De er tegnet med en troverdighet og humor som fikk kritikerne til å hente fram de store ordene. 
Dødens investeringer er en drivende kriminalroman fylt av spenning og innsikt.

ISBN: 82 05 21586 - 3

«… et meget bra debutarbeide.»
TERJE STEMLAND, AFTENPOSTEN
«Boken er god … skrevet i et lett og ledig og ganske fargerikt språk.»
YNGVAR USTVEDT, VG

«Det er all god grunn til å ønske Kjell Ola Dahl velkommen som kriminalforfatter. Hans debutroman 
Dødens investeringer er en småfrekk og underholdende politiroman fra Oslo.»
LARS HELGE NILSEN, BERGENS TIDENDE2. En liten gyllen ring

en_lt_g_rng

Bok nummer to i serien – En liten gyllen ring – ble utgitt i 2000. KOdahl mottok Rivertonprisen  for denne romanen. romanen ble også nominert til Brageprisen og til den skandinaviske prisen Glassnøkkelen.


En ung kvinne blir en morgen funnet drept på en bestialsk måte. Kvelden før deltok hun på en fest i Vinterhagen – et kollektiv for avvenning av rusmisbrukere. Hun forsvant fra festen i en bil, kjørt av sivilarbeideren Henning. Katrine var tidligere klient på kollektivet, og nå rehabilitert og i jobb. Hvorfor måtte hun dø? Politiførstebetjent Gunnarstranda og hans assistent Frank Frølich begynner møysommelig oppnøstingen av forholdene rundt drapet. Ligger løsningen i Katrines fortid som misbruker? Har drapet en forbindelse til personalet på kollektivet?

Gunnarstranda og Frølich dukket opp for første gang i Kjell Ola Dahls debutroman 
Dødens investeringer i 1993. En liten gyllen ring er en intrikat og drivende beretning der flere tråder løper sammen til en overraskende og forrykende slutt.

ISBN: 82-05-27299-93. Mannen i vinduet

Pasted Graphic 1


Bok nummer  tre i serien om Gunnarstranda og Frølich heter Mannen i vinduet.
Romanen ble kåret til årets kriminal på forfatterne.net


Reidar Folke Jespersen, antikvitetshandler på Frogner i Oslo, forlater en morgen sitt hjem og tar en taxi til en kafé et lite stykke unna. Gjennom kafévinduet ser han et par timer senere sin kone forsvinne inn i oppgangen på den andre siden av gaten, der elskeren hennes bor. 

Jespersen forlater straks kafeen og begir seg av gårde for å møte sine to brødre. Morgenen etter blir han funnet drept, sittende naken i en lenestol i vinduet til antikvitetshandelen.

Politiførstebetjent Gunnarstranda kommer til åstedet sammen med Frank Frølich. Alt de har å holde seg til er en tallkombinasjon skrevet med tusj på den døde, noen forsvunne krigseffekter, samt en rekke personer som er svært fornøyd med at mannen er død.

Mannen i vinduet
 er en intrikat og spenningsfylt kriminalfortelling om kjærlighet, hevnønsker og skygger fra fortiden. I denne romanen utforsker Kjell Ola Dahl et klassisk domene innenfor sjangerområdet noir.

ISBN 82-05-29768 -1
Lydbok lest av Jan Grønli:
ISBN: 82-421-1131-6

4. Lille Tambur

tambur

Bok nummer fire fikk tittelen Lille Tambur. Den ble første gang publisert i 2003.
Et tilsynelatende vanlig overdosedødsfall i et parkeringshus i Oslo viser seg å være innfallsporten til en grotesk historie om misbruk av utviklingshjelp, spekulasjon i legemiddelindustrien og et uforklarlig forsvinningsnummer.


Journalisten Lise Fagernes hater parkeringshus, men klarer også denne gang å få manøvrert bilen sin inn i en ledig luke. Idet hun skal legge på leppestift, får hun øye på en stivnet skikkelse i bilen vis-à-vis. Det later til å være et ordinært overdosedødsfall, og en motvillig førstebetjent Gunnarstranda settes på saken. Kristine Ramm heter den døde, og den siste hun ringte til var Stuart Takeyo, en kenyansk stipendat som er meldt savnet. Da obduksjonen viser at Kristine er drept med overlegg, settes kreftene inn på å finne Stuart.
Kjell Ola Dahls mesterhånd bringer leseren inn i en etterforskning som denne gang fører oss til det afrikanske kontinent og som hele veien utfordres av en ivrig kvinnelig journalist som ikke er redd for å legge seg et dristig hestehode foran politiet.

ISBN: 82-05-32313-5
LYDBOK LEST INN AV NILS OLE OFTEBRO:
ISBN 82-421-1388-2

5. Den fjerde raneren

den+fjerde+raneren

Bok nummer fem har tittelen Den fjerde raneren. Boka ble gitt ut første gang i Norge i 2005.

Det hele starter med at Frølich redder en ukjent kvinne unna en skuddveksling i forbindelse med en politiaksjon. Kvinnen Heter Elisabeth Faremo. Hun oppsøker ham senere. Han fascineres av henne. De innleder et forhold. Men hun er tilbakeholden med å snakke om seg selv. Han oppdager at hun snakker usant om flere ting. Dessuten har hun forhold til en annen samtidig, en kvinne. Hun har dessuten en bror som er tungt kriminell. Frølich innser at han må forsøke å bryte med henne, men han får det ikke til. En natt  våkner han alene. Hun er forsvunnet. Den natten skjer et drap på en vaktmann på brygga i Oslo. Broren hennes siktes for drapet. Men så går broren fri, fordi Elisabeth gir ham alibi. Frølich får ikke dette til å stemme. Nå er det heller ingen vei tilbake for ham selv. Han virvles inn i en malstrøm bestående av forbrytelser, løgner og ikke minst sin egen besettelse.


ISBN: 82-489-0530-6
Lydbok lest inn av Jan Grønli,
ISBN 13-978-82-421-1816-5
6. Svart engel


svrt

Bok nummer seks i serien kom ut i 2007 og heter Svart engel.

En politimann blir funnet drept på Grønland torg, utenfor Asylet, politiets eget vannhull i Oslo. Gunnarstranda får saken og det er lite populært blant hans kolleger. Han og den drepte, Ivar Killi, har en betent fortid.

På samme tid har Frølich fått jobb som leder for seksjonen
Savnet. Han håndterer Oslopolitiets anmeldelser knyttet til forsvunne personer. Den første saken han får i fanget er en advokat Welhaven som blir meldt savnet av sin datter. Våre to helter jobber hver for seg inntil det viser seg at enkelte aktører har sine snarer ute i begge leire.

Svart engel er en bok om oppklaring av en forbrytelse, men også om rivalisering og kameraderi, gjengkriminalitet og korrupsjon.  Samtidig e
r Svart Engel en bok om vennskap og lidenskaper enten den rettes mot fysisk, kjærlighet, naturen, god mat eller vin. 

ISBN: 978-82-489-0723-7
Lydbok lest inn av Anders Ribu:
ISBN 978-82-421-2369-5
7. Kvinnen i plast
Bok nummer sju i serien kom ut i 2010. Romanen heter Kvinnen i plast.

Igjen spiller frank Frølich en slags hovedrolle. Fortellingen åpner med at Frølich spaner i bil utenfor huset til en kriminell. Plutselig dukker en kvinne opp og går inn i mannens hus. senere på morgenkvisten frolaterh un huset og Frølich får ordre om å finne ut hvem hun er.

Han anholder kvinnen og finner noen gram kokain i veska hennes. Hun får en bot og slipper fri. Senere den dagen skal Frølich i selskap til en gammel venn han ikek har sett på mange år. Denne vennen introduserer ham til sin forlovede – den samme kvinnen han pågrep forrige natt. Hun heter Veronika Undset.

To dager senere blir Veronika funnet drept, utenklær, med brannskader på kroppen, rullet inn i plast.

Pasted Graphic

Kvinnen i plast er en roman om vennskap og dets prøvelser, det er en roman som går bak klisjeen om at noen kvinner tiltrekkes av farlige menn. Det er også en roman om Oslos underverden, både sosialt og rent fysisk.

«Kvinnen i plast nærmest krever å bli lest.»
Leif Ekle NRK

Forlaget Modtryk promoterer boken på denne måten:(opptaket ble gjort i Horsens våren 2011 da jeg deltok på krimfestival der)ISBN 978-82-05-39843-6
Lydbok lest inn av Ivar Nergaard: ISBN 978-82-421-4871-1Den sist utkomne boka i serien om Gunnarstranda (2011) er ISBADEREN

Pasted Graphic

Omslag designet av Henrik Koitzsch

Isbaderen introduserer et nytt bekjentskap for lesere av serien. Lena Stigersand stiger opp og bekler en hovedrolle sammen med Gunnarstranda. Det hele starter på Rådhusbrygga i Oslo – en dag i desember da et dødt menneske fiskes opp fra vannet. Mannen har hatt en stilling i oljefondets etikkråd. Det viser seg at han også har pleiet tette relasjoner, både med stortingspolitikere og folk med mer tvilsom politisk agenda. Men er drukningen en ulykke? Hvis ikke, hvorfor ble han drept? Og hvor befant han seg i timene før det skjedde?

Gunnarstranda på sin side må rydde opp etter en påkjørsel i T-banetunellen mellom Grønland og Tøyen. Var det en ulykke eller drap? Og har de to sakene forbindelse med hverandre?


Hør Kjell Ola Dahl lese fra Isbaderen!Her siste nytt om Isbaderen:
Her litt av bakgrunnen for stoffet i romanen og litt om det å skrive krim når man bor på landet.