Litteratur

Ny bok! Gråtass – traktoren som bygde landet


Harry Ferguson lanserte traktoren TE-20 i 1946. Da hadde han bak seg tretti år med utviklingsarbeid. Det startet i 1914 da han begynte å eksperimentere med motorisert pløying. I 1933 lanserte han sin prototyp
Black Tractor, der han viste frma for verden det revolusjoerende Fergusonsystemet. Siden utviklet han oppfinnelsen videre, først i samarbeid med briten David Brown, deretter med Henry Ford. Etter andre verdenskrig var han klar med sin egen modell - den som siden ble kjent som Gråtass. Det viste seg å være rett maskin på rett sted på rett tid. Gråtassen ble traktoren alle andre landbrukstraktorer i verden ble målt mot. Hele industrien måtte omstille seg til Fergusonsystemet.

Pasted Graphic 2
I årene som er gått siden, har landbruksindustrien aksellerert og har løpt fra Gråtassen. Allikevel, snart 70 år etter at den første maskinen trillet ut fra BannerlLane- fabrikken i Coventry, er gråtassen fortsatt en gårdbruker å regne med. Det klargjøres og restaureres slike maskiner over hele landet. Deto msettes daglig gråtasser i bruktmarkedet. Årsaken er rett og slett at denne maskinen har eksepsjonelle egenskaper spesielt egnet til utfordringer i det norske landbruket

Pasted Graphic 1

Boka
Gråtass – traktoren som bygde landet er rikt illustrert. Boka tar for seg Harry Fergusons vei mot systemet som revolusjonerte landbruket. Den tar for seg traktorens historie i Norge, de ulike modellene og spesifikasjonene. Den gir også glimt inn i miljøene som ivaretar denne flotte maskinen i dag.

Du kan bestille boka her

Ekko fra Mountain Echoes - rapport fra Buthan

Det sies at hvis man tok vekk vannet i Mjøsa, ville kjøreturen på vestsiden være en skummel affære. Det er langt ned og veien er smal. Tenkte på det da jeg gikk av flyet på flyplassen i Paro og skulle kjøre i buss til Buthans hovedstad Thimpu. Hadde nettopp vært med på en spektakulær og halsbrekkende landing. Først en brå høyresving inn i dalen mellom to fjellsider i Himalaya og så rett ned for ikke å kræsje i fjellveggen der framme.
Pasted Graphic

Buthan er et grønt land. Befolkningen klynger seg sammen i dalbunnene og munkene bygger templer på fjelltoppene. Og fjellsidene er grønne. Vi er altså ikke i nærheten av de høyeste toppene. De har vi passert på veien østover etter mellomlandingen i Katmandu, da flyr vi på siden av Everest og de andre toppene.
Pasted Graphic 1

Men altså – kjøreturen til hovedstaden. Buthan har vært og er et lukket land. Jeg er på plass fordi jeg er invitert til Mountain Echoes – litteraturfestivalen mellom de høye fjell. Men inntil midten av syttitallet fantes ingen veier. Da ble nabolandet India brukt kosultativt. Det betyr at Buthan har importert indisk trafikkultur. Det handler om å komme først fram og tute foran svingene. Veien er smal og det er langt ned til Dalbunnen. Jeg satte meg forrest i bussen for å få med meg utiskten. Underveis tenkte jeg at om jeg ikke dør i en trafikkulykke, er det fortsatt mulig å dø av hjertefeil i en siutasjon som oppstår.

Pasted Graphic 2

En høyst profesjonell festival ble åpnet av blant annet Statministeren og
Her Majesty the queen Mother.

En litteraturfestival er en god skole for deltakerne. Man innføres både i hva som engasjerer politisk og kulturelt. Det legges også inn fridager. Det blir mulig å møte folk på gata og gjøre seg kjent.

Pasted Graphic 3

Pasted Graphic 4

Et av de mest sjarmerende evenementer skjedde på utsetedet Palace Bar. Stand up poesi-lesing av etablerte som uetablerte, til stor begeistring hos et urbant og alternativt publikum. for selv de mest tradisjonsrike land har sin avantgarde og alternative miljøer.

Men det blir også min tur. Det gir rom og tid for ettertanke. Dette fjellalndet i Himalaya, som hadde bytteøkonomi til langt ut på åttitallet, som er verdens yngste demokrati og strengt buddistisk. Også her blir norsk kriminallitteratur møtt med respekt og nysgjerrighet.

Den første seansen hadde jeg sammen med Somnath Batabyal og Robert C Doyle. Førstnevnte er en indisk forfatter som bor og arbeider i London. Men hans roman,
The Price You Pay er en tour de force historie om journalistikk, korrupsjon og politisk samrøre i New Delhi. Doyles roman er en mytologisk mysteriehistorie med koder og intrikate gåter i beste stil á là Dan Brown. Boka heter The Mahabharata secrets. Mahabharata er en den store mytologiske fortellingen fra India. Men det er tydelig at vi i Norge har en kriminallitteratur som har gått en lenger vei for å si det slik. Og det er noe av budskapet mitt på konferansen. Den norske tradisjonen er snart to hundre år gammel og sjangeren har gått gjennom en enorm utvikling.

Finland og Franrike!

I dag er det litt over to uker til Isbaderen lanseres i Norge. I den forbindelse er det gøy å melde at boka allerede er solgt til Finland. De ser ut til å digge Gunnarstranda i Finland. De har fulgt fint opp hele veien.

Og – mens vi venter på at
Kvinnen i Plast skal ut i Frankrike i oversettelse av Alain Gaedig, har forlaget Gallimard bestemt seg for å sende ut nye opplag av Mannen i vinduet på nyåret. Gøy.

Nye utgivelser i utlandet

Min tyske forlegger Lübbe gir i dise dager ut Rein wie der Tot

Pasted Graphic

Boka, som på norsk heter Kvinnen i plast, har fått nytt design. Den skiller seg fra de andre tyske utgivelsene i Gunnarstranda-serien ved at fargen er lysere (de tidligere var svarte), forfatternavnet er blåst opp og motivet er enklere. Litt lekker detalj med sjangerbetegnelsen ved kirkespiret. Oversettelsen er gjort av Kerstin Hartmann


Min britiske forlegger Faber & Faber gir snart ut
Dødens investeringer. Oversettelsen er som vanlig gjort av Don Bartlett. På den ene siden er det morsomt at min debut som snart er tjue år gammel, kan gis ut i England nå i år. På den annen side er det synd at bok nummer 1 i serien gis ut etter andre. Men omslaget er kult:

14926_jpg_280x450_q85

Kvinne i pocket


Hør! Hør!

Kvinnen i plast, den siste romanen i serien om Gunnarstranda og Frølich, foreliigger nå i paperback-utgave.

Masse skryt fra bloggere og kritikere på omslaget og som dere ser, terningkast i pannen.

ISBN 978-82-05-40802-9

Pasted Graphic

Nye jaktmarkeder

Gunnarstranda og Frølich utvider. De skal nå også behage lesere i Romania. forlaget Editura Trei har kjøpt Mannen i vinduet og Den fjerde raneren.

Skal bli spennende å se hvordan Gunnarstranda klarer å skape seg rom i dette landet.

Det skjer en del rundt denne fyren i år.
Dødens investeringer – førsteboka i serien - kommer ut i Storbrittania til høsten, utgivelse nummer fire på dette markedet, Kvinnen i plast skal ut i Frankrike og Tyskland, Finland, Østerrike, Danmark og Sveits – i hvert fall.  Svart Engel skal ut i Italia. En liten gyllen ring skal ut i Portugal og Polen. Håper jeg ikke har glemt noen.

Les mer om bøkene her

Ny roman på beddingen

Jeg kan da glede alle Gunnrastranda-fans med at en ny roman er på beddingen. Tittelen avslører jeg ikke ennå.

Men den er klar!!!!!

Ett av de spørsmålene jeg har fått oftest i tiden etter utgivelsen av Kvinnen i plast, er: -Hvordan går det med Frølich? Vel, neste rman gir svar på det spørsmålet. Men Frølich må finne seg i å spille en mer tilbaketrukket rolle i denne fortellingen.

Jeg kan allerede røpe at en annen i etterforskerteamet får litt større plass i denne romanen. Og Gunnarstranda er i samme form som tidligere. Mysteriet utspiller seg i Oslo de to siste ukene i desember.

Jada, det er kaldt, fimbulvinter. Jeg måtte tilbake til vinteren i og med at Kvinnen i plast var en het sommerbok.

Universet vokser. Dette blir bok nummer åtte, folkens.